Sub semnul trăiniciei neamului românesc – “Rapsodia păstorească”, de la Corbi


DSC03256

Comunitatea umană de pe valea Râului Doamnei a sărbătorit ediţia cu numărul 43 a acestui eveniment, ctitorit în luna mai a anului 1970 de fostul primar Tică Zamfirescu şi de prof. Ion Ilinescu, prezent şi duminică la festivităţile din centrul comunei şi la serbarea populară desfăşurată pe deal, în punctul “La Chilii”. De altfel, primarul Virgil Baciu, aflat pentru prima dată în postura de maestru de ceremonii al evenimentului, a omagiat public memoria înaintaşului, remarcând faptul că era, ca şi dumnealui, tot din satul Poenărei. Un arc peste timp, care însă nu se va închide, căci urcatul oilor la munte va fi sărbătorit şi anul viitor, după cum s-a anunţat. De altfel, şeful culturii argeşene, Sorin Mazilescu, remarca faptul că această sărbătoare se susţine financiar din resurse locale, nu cum se întâmpla cu ani în urmă, fapt pentru care i-a felicitat pe localnicii care ştiu să fie buni gospodari şi au o mândrie justificată de realizările istorice şi dovedită şi prin faptul că şi-au păstrat tradiţiile şi ocupaţia de păstori moştenită din tată în fiu. Tocmai de aceea a fost ales acest moment al anului pentru ziua comunei!

Oaspeţi primiţi cu braţele deschise

DSC03360

Potrivit tradiţiei, şi această ediţie a beneficiat de prezenţa prietenilor localnicilor sau ai fiilor satului, reveniţi la vetrele părinteşti. N-au lipsit fraţii din Jina, de unde au venit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea o parte din păstorii care-şi căutau adăpost în faţa împilărilor religioase sau de altă natură suferite în Mărginimea Sibiului, din partea autorităţilor austriece şi au găsit în umbra bisericii rupestre de la Corbi locul potrivit să-şi dureze altă viaţă. Alături de ei s-au găsit cu ansambluri folclorice cei din Novaci şi Polovragi (Gorj), din Băbeni şi Vaideeni (Vâlcea), din Corbul (Olt), Boteni, Vlădeşti, Stolnici, Rociu, Arefu, Berevoeşti, Brăduleţ, Domneşti sau Muşăteşti – remarcaţi la parada portului popular din centrul comunei, după ce vizitaseră muzeul local. De-a dreptul încântători au fost călăreţii înveşmântaţi în straie tradiţionale, care au urcat mândrii spre Dealul Chiliilor pe bidivii ce păreau că scot flăcări pe nări. Acolo, cei interesaţi au putut vedea o interesantă expoziţie de ovine şi câini de pază, în cadrul căreia proprietarii celor mai frumoase exemplare au fost premiaţi de Asociaţia crescătorilor “Corbii de Piatră”, condusă de către medicul veterinar Ion Săvescu, totodată şi consilier local. N-au lipsit nici politicieni sau reprezentanţi ai acestora sau ai unor instituţii din judeţ, dintre care amintim: senatorul PNL Ion Popa, colegul de la PP-DD, Iulian Cristache, Tomiţă Nicodim (Cabinetul deputatului Mircea Drăghici), fostul deputat Adrian Miuţescu, consilierii judeţeni Elena Sandu, Adrian Ştefan şi Radu Dumitrache, Eugen Nae (reprezentantul Prefecturii), Marinela Ionescu (Cabinetul deputatului Simona Bucura Oprescu), primarii Nicolae Barbu (Valea Iaşului), Nicolae Smădu (Domneşti), Eugeniu Pătru (Pietroşani), Vasile Dina (Valea Danului), viceprimarul Aurel Costache (Mioveni), viceprimarul din Jina, Vasile Beschiu şi alţii.

Premieri

DSCN6106

Primarul Virgil Baciu a rostit un inspirat cuvânt de salut pentru cei prezenţi şi a făcut un scurt istoric al comunităţii pe care o conduce, omagiind înaintaşii şi mulţumindu-i chiar şi predecesorului, Mihai Ungurenuş, căruia i-a acordat, ca şi oaspeţilor, o diplomă pentru contribuţia la păstrarea acestei sărbători a comunei. De altfel, cu priceperea celui care a organizat numeroase evenimente de acest gen în satul natal, Poenărei, a asigurat echilibrul onorând oameni care într-un fel sau altul au sprijinit localitatea indiferent de culoarea politică, inclusiv pe senatorul Mircea Andrei. De altfel, se poate spune că n-a existat nici măcar o umbră de politizare a sărbătorii. S-au acordat diplome şi premii băneşti la 6 familii care au împlinit 50 ani de convieţuire, după cum urmează: Ion şi Maria Dragomir; Ion şi Varvara Ologu; Gheorghe şi Norica Eremie; Andrei şi Eugenia Moroiu; Moise şi Eugenia Vlădescu; Ion şi Ecaterina Lupu. De asemenea, după cum spuneam, Asociaţia crescătorilor de ovine “Corbii de Piatră” şi Asociaţia Agricolă “Argeşul de Nord”, după ce juriul condus de dr. Ion Oltean a deliberat, i-a premiat pe cei mai vrednici crescători de animale participanţi la a treia ediţie a expoziţiei. Valoarea premiilor a fost în ordine de 700, 600, 500 lei, iar cei cu menţiuni au luat câte 400 lei bani “cash”. Iată-i pe cei care le-au încasat: premiul I – Ion Rizoi (Corbi); II – Ilie Marin (Şuici) şi localnicul Petre Rizoi; III – Mihai State (Cepari) şi corbenii Ion Adrian Mucenic, Vasile Rizoi şi Adrian Prodea. Menţiunile au fost înmânate lui Vasile Stăncescu, Vasile Năstăsescu (Şuici), Petre Metehoiu, Gheorghe Bebeşelea, Gheorghe Bobeanu şi Marin Mandea (Bîrla).

“Când plouă în mai, ai mălai!”

DSC03595

Aşa sună o vorbă din bătrâni des vehiculată ca o consolare de participanţii cu vechime la rapsodie, care nu se puteau abţine să nu tragă cu ochiul spre norii de pe cer, ştiind că şi ploaia este o prezenţă constantă la această festivitate. “La Chilii” au convieţuit paşnic nu numai oile cu câinii de pază şi cu oamenii, dar şi caii cu camionetele de teren marca Mitsubishi, Toyota sau Nissan, semn că păstoritul este o ocupaţie rentabilă, chiar şi în condiţiile prezentului. În văzduh s-au ridicat nu numai cântecele populare, dar şi zmeiele conduse de mâini măiestre de la sol, iar petrecerea câmpenească a fost susţinută nu numai prin muzică şi dans, dar şi prin produse tradiţionale, “ca la stână”, care au făcut deliciul celor ce le-au degustat alături de vestita ţuică a localnicilor, dar şi de bere sau vin. Ploaia n-a lipsit, a fost torenţială, chiar cu ceva grindină şi furtună, silindu-i pe mulţi petrecăreţi să se agaţe zdravăn de elementele de susţinere ale corturilor ca să nu-şi ia zborul. Din fericire, “ce e val, ca valul trece” şi cei mai rezistenţi au continuat distracţia. La despărţire şi-au dat întâlnire anul viitor, tot în luna lui mai, urând din adâncul sufletelor “La Mulţi Ani, Corbi!”.
Doru BOBI ziarul ARGES EXPRES

Reclame

Despre MOISESCU DANIELA CODRUTA

INV. MOISESCU DANIELA CODRUTA
Acest articol a fost publicat în SCOALA CORBI ARGES și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s